. το φεστιβάλ και τι εστί

χορευτρόνι

Ένα φεστιβάλ που λειτουργεί στη λογική - ή τον παραλογισμό του Fringe *.

Το indiePlat '09 είναι μια ανεξάρτητη πλατφόρμα όπου θα «χορογραφήσουν» τις σκέψεις τους - με καθόλου συμβατικό τρόπο - καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία, την Ισπανία και τη Φινλανδία.

Με έναυσμα την έλλειψη τακτικής και συνεχούς επαφής σε μακροπρόθεσμη βάση με τα σύγχρονα δρώμενα στο εξωτερικό από ομάδες που παράγουν πειραματική, εναλλακτική ή/και ανεξάρτητη δουλειά, δημιουργούμε ένα φεστιβάλ που θα λειτουργήσει σαν έμπρακτος οδηγός για την εξέλιξη ενός ανεξάρτητου και αυτοδύναμου θεσμού.

* Fringe (τι 'ν' τούτο;): ως λέξη, σημαίνει περιθώριο. Η έννοια του περιθωριακού φεστιβάλ αναπτύχθηκε σαν αντίδραση στα επίσημα διεθνή φεστιβάλ τεχνών που καταβάλλονταν από μεγάλες παραγωγές, εγκαθιδρυμένους καλλιτέχνες και κριτικές επιτροπές. Ομάδες καλλιτεχνών ξεκίνησαν να δημιουργούν τους δικούς τους χώρους έκφρασης μέσα σ’ ένα ελεύθερο κλίμα αλληλεπίδρασης παρά ανταγωνισμού, όπου προωθείτο η πειραματική ή/και εναλλακτική δουλειά με έμφαση σε θεματολογία που δεν μπορούσε εύκολα να χωρέσει στο κατεστημένο και το συντηρητικό.

α. independent + platform / β. 3 + 3, που σημαίνει τρεις τοπικές και τρεις διεθνείς ομάδες οι οποίες θα δώσουν τις έξι παραστάσεις του φεστιβάλ / γ. ελεύθερη σκέψη + ανεξαρτησία, που αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη δημιουργική, καινοτόμο, πέρα από συμβάσεις και πλαίσια τέχνη / δ. υπερένταση + ομοθυμία, οι δύο ιδιότητες όσων συμμετέχουν στο φεστιβάλ, από τους διοργανωτές μέχρι τους χορογράφους, τους χορευτές, τους προμηθευτές, τους τεχνικούς, τους θεατές...

Ο θεσμός αυτός αποσκοπεί στην παρουσίαση δουλειάς από όλους τους τομείς των παραστατικών τεχνών - θέατρο, χορό, performance, δουλειά multimedia, δρώμενα διαμόρφωσης χώρου (site-specific) κτλ.

Θέλουμε παρουσιάζοντας δουλειά από το εξωτερικό παράλληλα με ντόπιες παραγωγές να προσφέρουμε ένα ποιοτικό σημείο αναφοράς.

Oι καλλιτέχνες δεν έχουν σύνορα, ούτε μπορούν - και οπωσδήποτε δεν θέλουν - να αποτελούν ποσοστά «διεθνούς» ή «κυπριακής» συμμετοχής. Δεν επιθυμούμε να «προωθήσουμε τους καλλιτέχνες του τόπου», ούτε να τους αγνοήσουμε χάρη της διεθνούς φήμης άλλων. Θέλουμε να φέρουμε σε άμεση επαφή τόσο τους καλλιτέχνες, όσο και το κοινό της Κύπρου με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης των παραστατικών τεχνών.

... και υποστηρικτές του φεστιβάλ εφέτος είναι οι:

λογότυπα

Φωτο-Νέα!

Το Ακροπόλ αρχίζει να αλλάζει

Ο Λούλλης και οι παίχτες του:

loullis and crew loullis and crew loullis and crew loullis and crew loullis and crew

Κάποιοι δουλεύουν, κάποιοι είναι εκεί, κάποιοι διευθύνουν...

canteen everPresent everWorking